Co to jest toksyczny związek

Trwanie w toksycznym związku nie jest dobre ani dla „ofiary” ani dla strony, która „kocha za bardzo”. Jakie są cechy osoby, która darzy partnera toksycznym uczuciem? Taka jednostka pragnie kontrolować drugiego człowieka, ma wobec niego nierealistyczne i sztywne oczekiwania a także narzuca mu liczne ograniczenia. Kocha warunkowo – a więc stale czegoś oczekuje i jest zaborcza. Oprócz tego toksyczna miłość wiąże się z zazdrością, brakiem zaufania a często również manipulacją drugą osobą. Nieokazywanie zaufania (nawet w sytuacjach intymnych), przy jednoczesnymuzależnianiu się od drugiego człowieka sprawia, że osoba będąca adresatem takiego uczucia czuje się w związku osaczona i wykorzystywana.
Toksyczny partner obsesyjnie wręcz skupia się na drugiej osobie – stopniowo staje się ona nałogiem. Wraz z rozwojem relacji wzrasta lęk przed porzuceniem. Związek ma dla osoby „uzależnionej” od partnera najwyższe znaczenie. Iluzja wyjątkowości i przeznaczenia jest przez nałogowca stale podtrzymywana (często pozostając w sprzeczności z rzeczywistością).
Niestety – toksyczny związek nie daje szczęścia żadnej ze stron. Osoba obdarzana duszącym, intensywnym uczuciem czuje się ograniczana, natomiast osoba żyjąca w świecie „omamienia” wizją idealnego związku – czuje się niekochana, bezwartościowa i niespełniona. Często zdarza się, że w toksycznym związku obie osoby są od siebie uzależnione, wzajemnie urządzają sceny zazdrości czy manipulują. Skąd się biorą takie relacje? Wchodzą w nie zazwyczaj osoby zranione w przeszłości (często z rozbitych rodzin), osamotnione, o niskim poczuciu właśnej wartości. Z toksycznego
związku trudno się uwolnić. Dlatego warto zwracać uwagę już na pierwsze symptomy, charakterystyczne dla tego typu relacji. Ważna jest wtedy szczera rozmowa z partnerem, ewentualnie wspólna terapia, a jeśli wszystko zawiedzie – rozstanie. Nie warto bowiem w imię „przeznaczenia”, bycia z „tym/tą jedynym/ą” skazywać się na lata w nieszczęściu.