jak budowac zdrowy związek

Jak budować zdrowe związki?

Budowanie relacji zależy zawsze od dwojga osób. Dlatego praca nad związkiem powinna opierać się przede wszystkim na komunikacji. Wzajemność uczuć to jedno, ale wyartykułowanie tejże wzajemności, a także oczekiwań względem siebie – to już całkiem inna bajka. Aby związek funkcjonował mimo upływu czasu, co więcej – był źródłem emocjonalnej, duchowej i erotycznej satysfakcji, warto pamiętać o kilku zasadach, których powinniśmy przestrzegać budując relację. Jeżeli chodzi o komunikację – oznacza ona przede wszystkim, że powinniśmy ze swoją drugą połówką móc porozmawiać o wszystkim. Nie musimy podzielać punktu widzenia partnera, ważne jednak, aby zaakceptować jego poglądy. Elementem koniecznym w codziennym życiu jest umiejętność zawierania kompromisów. Należy umieć ustąpić, ale też wysuwać racjonalne argumenty na poparcie swojego stanowiska. Relacja między dwojgiem dorosłych ludzi powinna bazować nie tylko na miłości czy namiętności (która niestety z czasem słabnie), ale w dużej mierze także na szacunku. Ten szacunek pozwoli bowiem na konstruktywne budowanie kompromisów, unikanie niekonstruktywnych konfliktów. Oczywiście – w zdrowym związku konieczne jest również zaufanie dla drugiej osoby. W tym celu musimy jednak ustalić pewne nieprzekraczalne granice dopuszczalnych zachowań. Pomogą one zachować równowagę, względny zakres wolności, ale także sprawią, że zaufanie i odpowiedzialność za drugą osobę będą łatwiejsze do podjęcia. W związku trzeba pamiętać zarówno o potrzebach partnera, jak i swoich. Relacja w żadnym wypadku nie może być jednostronna, oparta na zależności, zazdrości czy obsesji. Troska ma oznaczać nie tylko dbanie o drugiego człowieka, ale również dbanie o siebie (swoje zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne). Co jednak najistotniejsze – aby zbudować zdrowy związek z drugim człowiekiem, konieczne jest najpierw zbudowanie zdrowej relacji ze swoim wnętrzem. Dopiero akceptując siebie, stawiając sobie wymagania a także szanując swoje życie – jesteśmy w stanie stworzyć partnerski układ.