zdrowy związek

Jak zbudować zdrowy związek?

Współcześnie coraz częściej zastanawiamy się, zanim zaczniemy z kimś budować związek. To dobrze – często bowiem potrzeba więcej czasu na to, aby prawdziwie drugą osobę poznać. Nie ma oczywiście uniwersalnych zasad, które będą odpowiadały każdemu, niemniej można wyróżnić kilka wskazówek, w jaki sposób budować zdrowy związek.
Związek powinien łączyć dwoje dorosłych ludzi, pozwalać na zachowanie indywidualności, ale również opierać się na komunikacji, umiejętności rozwiązywania konfliktów oraz wspólnego działania. Związek nie może żadnego z partnerów przytłaczać czy ograniczać jego aspiracji. W końcu bycie z kimś powinno nas rozwijać, pokazywać nowe możliwości w życiu. Przede wszystkim ważne jest, aby zrelatywizować swoje oczekiwania. Nie mogą być one zupełnie nieprzystające do rzeczywistości. Poza tym – racjonalne oczekiwania wobec partnera (i ich artykułowanie – koniecznie) pomogą zarówno w osiąganiu kompromisów jak i unikaniu nieporozumień zaraz na początku. W zdrowym związku tak samo niemal jak miłość ważny jest wzajemny szacunek. Każda zdrowa relacja musi się na nim opierać.
W zdrowym związku dwojga dorosłych ludzi powinno być też miejsce na namiętność. Najgorsze co można zrobić w wypadku problemów ze sferą erotyczną to milczeć (lub szukać pocieszenia gdzie indziej…).
Piosenka Depeche Mode sprzed lat mówi, że oprócz pożądania podstawą związku powinno być zaufanie. I trudno się nie zgodzić – zaufanie daje bowiem komfort, poczucie zrozumienia i bezpieczeństwa w związku. Bardzo ważne jest, by tego zaufania nie zawieść. Dlatego tak istotna jest komunikacja, rozmowy a nawet kłótnie. Oczywiście konstruktywne, pozwalające na przeanalizowanie sytuacji oraz wyciągnięcie z niej wniosków. Zdrowy związek nie pojawia się ot tak. Trzeba nad nim pracować, i to od samego początku. Oprócz miłości, zaufania i szacunku warto okazywać partnerowi uznanie, zrozumienie. Dobrze jest też dzielić ze sobą jakąś pasję, a także pozostawić sobie margines swobody. Związek dwojga ludzi nie musi być doskonały, ale powinien nam dawać oparcie emocjonalne w drugim człowieku, spełnienie seksualne oraz wspólnotę intelektualną. Warto też rozróżnić, które elementy są najistotniejsze na co dzień, wymagać od partnera, ale samemu również starać się spełniać oczekiwania (w granicach zdrowego rozsądku).