kalendarzyk menstruacyjny

Kalendarzyk menstruacyjny – czym jest?

Każda kobieta powinna być świadoma, jak wygląda jej cykl menstruacyjny oraz czym jest kalendarzyk miesiączkowy. Jeżeli dopiero niedawno wkroczyłaś w kobiecy świat lub nadal jesteś przed swoim pierwszym okresem i jeszcze nie posiadłaś tej wiedzy lub pragniesz ją usystematyzować, z nami dowiesz się wszystkich niezbędnych informacji, które z pewnością pomogą Ci w naturalnym planowaniu rodziny, jak również nieinwazyjnej, chociaż – co warto podkreślić – dodatkowej antykoncepcji. Z pewnością nie raz słyszałaś określenie „kalendarz menstruacyjny”. Czym jest i jak należy z niego korzystać? Pomożemy odpowiedzieć Ci na wszystkie nurtujące pytania i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Wyznaczanie dni płodnych

Pomaga on określić dni płodne, których świadomość jest niezbędna zarówno podczas planowania ciąży, jak również jej zapobiegania. Ilość dni płodnych jest uzależniona od wielu zróżnicowanych czynników. Podstawą do ich obliczenia jest występowanie jajeczkowania, czyli owulacji. Zwykle można ją zaobserwować około czternaście dni przed następną miesiączką. Jajeczko, które nie zostanie zapłodnione, obumiera najczęściej mniej więcej po 10-24 godzinach od owulacji. Plemniki są z kolei bardziej żywotne, dlatego czas trwania dni płodnych określa się zwykle na osiem dni. Kalendarzyk miesiączkowy znajduje zastosowanie najbardziej w przypadku kobiet, których cykl miesiączkowy jest regularny.

Metody uzupełniające

Chcąc zaplanować ciążę warto oprócz kalendarzyka małżeńskiego stosować również metodę termiczną, a także metodę obserwacji śluzu, które pomogą precyzyjniej określić występowanie dni płodnych. Warto również wiedzieć, że miesiączka może się opóźnić pod wpływem występowania wielu różnorodnych czynników, przez co zmieni się długość cyklu. Do tych czynników można zaliczyć między innymi niewłaściwą dietę, choroby, niepożądane działanie przyjmowanych leków czy stres.

Naturalne planowanie rodziny

Kalendarzyk miesiączkowy niewątpliwie pomaga w planowaniu powiększenia rodziny, jednak jako metoda antykoncepcji stanowi jedynie dodatkową formę zabezpieczenia. Należy również pamiętać, że występowanie dni płodnych jest uzależnione od długości cyklu – w przypadku cyklów 30-dniowych lub dłuższych będzie inne niż w przypadku cyklów 28-dniowych bądź krótszych. Warto jednak prowadzić kalendarz menstruacyjny wzbogacony o obserwację śluzu z pochwy, a także mierzenie temperatury, które w bardziej precyzyjny sposób pomoże wskazać występowanie owulacji, a tym samym określenie dni płodnych.

Skorzystaj ze sprawdzonego kalendarzyka miesiączkowego: https://www.myob.pl/user/login

Tekst sponsorowany