dreamstime_19674009

Kiedy pojawią si dzieci..

Pojawienie się dziecka zawsze wiąże się z fundamentalnymi zmianami w życiu, zarówno w wymiarze jednostkowym, jak i w sferze związku. Zmienia się na przykład rozkład dni, tygodni, a nawet miesięcy. Cały czas staje się nagle podporządkowany małej istocie oraz jej potrzebom (które, nawiasem mówiąc, muszą być regulowane o stałych porach).

Pojawienie się dziecka – jak wpływa na związek?

Charakter związku również ulega zmianie. Mniej czasu mamy na budowanie relacji, wspólne spędzanie czasu, realizowanie pasji i zainteresowań a nawet drobne czułości. Mało tego, zazwyczaj opieka nad dzieckiem jest na tyle wyczerpująca, że na pielęgnowanie związku zwyczajnie brakuje siły. I nie jest to dobre rozwiązanie. W wyniku takich zaniedbań, braku komunikacji oraz okazywania uczuć łatwo może dojść do kryzysu w związku. Także seks po porodzie dla wielu par jest raczej tematem tabu. Kobiety narzekają na zmęczenie, strach przed zbliżeniem, kompleksy (w końcu ciało zmienia się po ciąży), ból w okolicach krocza (bądź strach przed tym bólem). Częsty jest również strach przed kolejną ciążą, który może być czynnikiem paraliżującym.

Podejście mężczyzn ; czy zmienia się wraz z pojawieniem się dziecka.

Mężczyźni z kolei widzą sprawę nieco inaczej. Dla większości z nich atrakcyjność kobiety nie spada, lecz wzrasta właśnie po porodzie. Mimo niedoskonałości jej ciała. Jak to możliwe? Panowie zyskują duży szacunek dla swoich partnerek po tym, jak zniosły one trud ciąży i ból porodu. Uwaga jednak z towarzyszeniem partnerce przy porodzie- niektórzy panowie przestają się później interesować seksem z nią, ponieważ obrazy z sali operacyjnej są dla nich pewnego rodzaju traumą. W budowaniu relacji w związku po narodzinach dziecka ważne jest, aby znaleźć chwilę czasu dla partnera. Urządzić romantyczny wypad za miasto, kolację, robić wspólnie coś, co się lubi. Wiadomo, że chwilę „samotności we dwoje” są mocno ograniczone, niemniej warto o nie zawalczyć.