toksyczny związek

Kryzys w związku jak im zapobiec?

Nie trzeba być wykształconym specjalistą z zakresu psychologii i związków międzyludzkich, aby wiedzieć, że kluczem do porozumienia jest kompromis oraz częsta i otwarta komunikacja. Nad związkiem trzeba pracować, i to nie tylko „od święta”, ale każdego dnia. Warto wygospodarować więcej czasu dla ukochanej osoby, znaleźć coś, co można robić razem i co obojgu partnerom zapewnia relaks i przyjemność. Przy tym wszystkim należy pamiętać, że zdrowy związek nie jest idealny. Nie wszystko musi być perfekcyjne. Ważne jednak, aby między dwojgiem dorosłych ludzi istniała relacja tworzona i pielęgnowana świadomie.

Komunikacja i zaufanie.

Przede wszystkim podstawą są komunikacja i zaufanie. Zarówno do partnera, jak i do siebie i swoich wyborów. Oddając drugiej osobie cząstkę siebie obdarzamy ją bowiem odpowiedzialnością. Partnerzy nie powinni być też od siebie nadmiernie zależni. Z takiego stanu rzeczy rodzi się bowiem mnóstwo konfliktów. Dla higieny psychicznej każdej ze stron relacji ważne jest istnienie przestrzeni, w której będzie ona samodzielnym bytem, całkowicie autonomicznym. Kiedy pojawiają się dzieci coraz trudniej o taki azyl, warto jednak się starać – przebywanie z kimś bez przerwy może bowiem rodzić niepotrzebne nieporozumienia, rozdrażnienie czy znudzenie drugą osobą. A każde z tych odczuć może związek zwyczajnie zniszczyć.

Rozmowa i czułość – dlaczego taka ważna?

Nie ilość spędzanego ze sobą czasu się liczy, lecz jego jakość. Warto zadbać o okazywanie czułości ( i nie ma przy tym znaczenia staż związku), o to, by prowadzić ze sobą rozmowy, na każdy temat, by znaleźć pewne wspólne zainteresowania. Dzięki temu łatwiej będzie nam drugą osobę zrozumieć, a może nawet odkryć po raz kolejny jakąś jej nową „twarz” w której się zakochamy (jeszcze raz). Jedno jest pewne – nie wolno dopuścić to tego, by w życie wkradła się rutyna, brak zainteresowania partnerem, znudzenie i frustracja. Jeśli coś nam przeszkadza w związku – warto problemy omawiać (również jeśli chodzi o sferę seksualną). Przy tym wszystkim – konieczne jest wyrażanie realnych oczekiwań wobec związku. Oraz praca nad sobą.