LASEROWE LECZENIE NIETRZYMANIA MOCZU (NTM)

Porzucają kariery, cierpią latami ponieważ nie szukają pomocy. Nietrzymanie moczu (NTM) to dolegliwość, z jaką w Polsce zmaga się blisko 2 miliony kobiet. Ograniczenie aktywności życiowej spowodowane chorobą, poczucie skrępowania i wstydu, które sprawia, że nie informują o tym nawet lekarza, może prowadzić do izolacji, a w konsekwencji nawet do depresji.

Nietrzymanie moczu (NTM)

Nietrzymanie moczu, zwane również inkontynencją, nie jest skutkiem starzenia organizmu, choć statystycznie częściej dotyczy kobiet po menopauzie. Dolegliwość najczęściej wynika z osłabienia mięśni dna miednicy, a problem ten może pojawić się w każdym wieku. W chorobie rozróżniamy trzy jej typy:

• wysiłkowe nietrzymanie moczu – mimowolne oddanie moczu w wyniku wysiłku spowodowanego np. kichnięciem lub kaszlem, a wynikające z niewydolności aparatu zamykającego cewkę moczową
  • naglące nietrzymanie moczu – tzw. pęcherz nadreaktywny czyli niezależne od woli skurcze pęcherza wskutek nadmiernej aktywności jego mięśni gładkich (mięśnia wypieracza)
  • mieszane nietrzymanie moczu – połączenie przyczyn i cech wysiłkowego oraz naglącego nietrzymania moczu

Najczęstszą przyczyną inkontynencji są operacje urologiczne lub poród, w wyniku którego nadwyrężeniu ulegają mięśnie i więzadła podtrzymujące pęcherz moczowy, pochwa zagrożona jest rozciągnięciem, wskutek czego zmienia się kąt nachylenia cewki. Chorobę wywołać mogą również infekcje układu moczowego, kamica nerkowa, otyłość oraz zaburzenia hormonalne. Mięśnie tracą swoją elastyczność i nie są w stanie pełnić swojej naturalnej funkcji „zaworu”, zamykając ujście pęcherza. Dolegliwości szczególnie nasilają się podczas kaszlu, kichania czy wysiłku, związanego ze sportem lub nawet po przebudzeniu. Taki stan zaszczepia w psychice kobiety ciągłą niepewność, lęk i skazuje na życie w bezustannym dyskomforcie. W grupie najwyższej zapadalności na NTM są kobiety w okresie menopauzy i po, z uwagi na zmiany hormonalne i spadek poziomu estrogenu. 50% kobiet po menopauzie wskazuje na typowe tego konsekwencje: częstsze infekcje, suchość pochwy, która potęguje ból podczas stosunku płciowego, świąd, zespół rozluźnienia pochwy oraz nietrzymanie moczu.

System SmartXide2 MonaLisa Touch™ – laseroterapia NTM

Jak tłumaczą specjaliści z Klinik Esteticmed.pl – celem zabiegu jest obkurczenie ścianek pochwy, obszaru ujścia cewki moczowej oraz odbudowa błony śluzowej, dlatego bez wątpienia przełomem w dotychczasowych, chirurgicznych metodach leczenia zmian zanikowych wyglądu, funkcji oraz śluzówki pochwy jest laserowy zabieg MonaLisa Touch™. Jest to krótka, kilkunastominutowa procedura, minimalnie inwazyjna i całkowicie bezbolesna. Kontrolowana energia lasera, wprowadzona do kanału pochwy pod postacią wiązki, ukierunkowana zostaje na jej przedsionek, przednią ścianę oraz ujście pęcherza moczowego, ogrzewając jej tkanki i powodując nieablacyjne obkurczanie ścian. Dzięki temu, pochwa staje się napięta, elastyczna i zwarta. Dodatkowym atutem tej metody jest wyeliminowanie objawów towarzyszących NTM takich, jak świąd czy infekcje, poprzez pobudzenie produkcji glikogenu – bardzo ważnego dla prawidłowego pH pochwy.

Technika MonaLisa Touch™, to nie tylko leczenie NTM, to również rewitalizacja intymnych narządów kobiecych oraz estetyczny zabieg rekonstrukcyjny – podkreślają Eksperci z Kliniki Bieńkowscy Esteticmed.pl i dodają – że ogromną zaletą jest minimalny lub całkowity brak okresu rekonwalescencji. Zabieg ponadto nie wymaga hospitalizacji. Najczęściej pożądany efekt uzyskuje się już po pierwszej sesji, przy czym całkowity rezultat odczuwalny staje się po upływie około miesiąca. W bardziej skomplikowanych przypadkach zalecana jest seria kilku powtórzeń, aż do uzyskania właściwego efektu, który po zakończeniu procedury utrzymuje się przez kilka lat, a często dolegliwość ustępuje samoistnie.

Artykuł powstał we współpracy z kliniką EsteticMed: www.esteticmed.pl

Artykuł sponsorowany