kompromis w związku

Mniejsze potrzeby seksualne partnera

Natężenie naszych potrzeb erotycznych, czyli seksualny temperament u każdego ma inne rozmiary. To, w jaki sposób i jak często mamy ochotę się kochać bywa uwarunkowane genetycznie, jednak zmienia się wraz z wiekiem. Na ogół najwyższy poziom libido występuje o mężczyzn we wczesnej młodości, a u kobiet – pomiędzy 30 a 40 rokiem życia. Bywa jednak, że chęć na seks jest zależna również od innych czynników. Dopasowanie seksualne w związku jest bardzo ważnym elementem. Nie ma znaczenia, jak często mamy ochotę na seks, o ile nasze potrzeby są zsynchronizowane.

Udane życie seksualne.

Najczęściej jednak udane życie seksualne jest wynikiem nie perfekcyjnego dopasowania, a kompromisów. Konieczne jest zrozumienie potrzeb partnera oraz nie ukrywanie własnych. W początkach znajomości na ogół pożądanie u obojga partnerów utrzymuje się na wysokim poziomie. Jednak po kilku latach (a niekiedy i miesiącach) do „łóżka” wkrada się rutyna. Stąd podstawą udanego związku partnerskiego musi być szczera rozmowa oraz empatia względem drugiej osoby. Również charakter zbliżeń warto przedyskutować – nie zawsze musi przecież dochodzić do penetracji, czasami same pieszczoty są w stanie dać dużo satysfakcji. Ważne, by do niczego siebie ani partnera(partnerki) nie zmuszać. Nie wolno przy tym czynić z niskiego libido swoistej wymówki, za każdym razem gdy nie ma się ochoty na seks. Całkowity brak libido zdarza się bardzo rzadko (osoby aseksualne stanowią znikomy procent populacji).

Tłumienie swoich potrzeb-czy właściwe.

Natomiast tłumienie swoich potrzeb, wypieranie ich ze świadomości nigdy nie jest dobrym pomysłem. Frustracja seksualna może bowiem negatywnie wpływać na całą psychikę, na funkcjonowanie w związku, a nawet w sytuacjach społecznych. Stosunki seksualne pomagają bowiem rozładować napięcie. Warto w przypadku tzw. „niedopasowania seksualnego partnerów” (którego to istnienie specjaliści negują, nawiasem mówiąc) spróbować się porozumieć. Jeśli samodzielne rozmowy nie dadzą wystarczających rezultatów, warto zgłosić się do seksuologa bądź poradni psychologicznej.