rodzaje soczewek kontaktowych

Rodzaje soczewek kontaktowych

Dawno minęły już czasy, kiedy soczewki kontaktowe były niemal nieosiągalnym dobrem, dostępnym jedynie na zamówienie i w ograniczonych rodzajach, uniemożliwiających na przykład ich zakładanie osobom z takimi wadami wzroku, jak astygmatyzm połączony z krótkowzrocznością.

Obecnie na rynku mamy tak zróżnicowane rodzaje soczewek, że można dobierać je nie tylko w zależności od wady wzroku, jaką mają skorygować, ale także dla podkreślenia naturalnego koloru tęczówki przy szczególnych okazjach. Soczewki dostępne są poza tym w zasadzie u każdego optyka lub w sklepie specjalizującym się w sprzedaży tego asortymentu. W większości z tych placówek możliwe jest także umówienie wizyty z okulistą, który pomoże dobrać właściwe wartości soczewek kontaktowych i nauczy ich zakładania mogącego początkowo sprawiać problemy osobom dopiero zaczynającym swoją przygodę z soczewkami. Nie do przecenienia jest dla nich znacznie podwyższony komfort życia, zwłaszcza w porównaniu z okularami, utrudniającymi na przykład uprawianie szczególnie ekstremalnych lub kontaktowych sportów czy ograniczającymi jednak w pewnym stopniu pole widzenia. Wśród dostępnych obecnie na rynku soczewek kontaktowych znajdziemy produkty dostępne dla osób z astygmatyzmem, będącym wadą często występującą w połączeniu z popularną krótkowzrocznością.

Współcześnie produkowane soczewki wykorzystują bowiem technologię Projekt Przyspieszonej Stabilizacji (ASD), pozwalającą na utrzymanie soczewki w wyjątkowo stabilnej pozycji gwarantującej wyraźne widzenie niezależnie od ruchów oka czy głowy. Dodatkową ich zaletą jest dostępność w wersji zarówno jednodniowej, jak i do użytku dłuższego, co powoduje zmniejszenie ryzyka zapalenia spojówek czy innych niedogodności związanych z brakiem dostatecznej higieny pielęgnacji soczewek.  Soczewki kontaktowe mogą być obecnie także produktem poszukiwanym przez osoby niekoniecznie chcące skorygować posiadane wady wzroku, ale podkreślić urodę oczu. Nie od dziś wiadomo, że kolor tęczówek i wielkość oczu są elementami najbardziej przyciągającymi uwagę płci przeciwnej.

Nowością okulistyczną pozwalającą na podkreślenie koloru tęczówki lub nadanie oczom dodatkowego blasku są jednodniowe soczewki rozświetlające lub intensyfikujące kolor tęczówki i nadające spojrzeniu głębi. Dzięki swojej wyjątkowej delikatności soczewki tego typu zapewniają pełen komfort noszenia, a mogą posłużyć jako dodatkowy element podkreślający urodę w szczególnie wyjątkowym dniu, jak uroczystość ślubu czy uroczyste imprezy publiczne. Polecamy:

Tekst sponsorowany