acozseksem

Seks bez miłości

Seks jest jedną z potrzeb biologicznych rodzaju ludzkiego. Dla osób żyjących w społeczeństwie wiąże się jednak również z funkcjonowaniem pewnych kanonów. Wyróżniamy m.in. : normy medyczne, moralne, prawne, religijne czy społeczne.

Każda z nich wyznacza pewne granice naszych seksualnych zachowań. Normy mogą być mniej lub bardziej rygorystyczne (i odmienne dla różnych środowisk). Jedną z takich „niepisanych zasad” jest powiązanie seksu – a więc czynności fizjologicznej, ze sferą emocjonalną człowieka. Seks bez uczucia, bez zobowiązań bywa traktowany jako coś zwierzęcego, złego, a wręcz patologicznego. Tymczasem niezobowiązujący seks nie tylko jest popularniejszy, niż pierwotnie sądzono, ale też nie ma w nim nic złego (o ile oczywiście przestrzegamy zasad higieny, bezpieczeństwa oraz szanujemy drugą osobę). O zabezpieczeniu należy pamiętać bezwzględnie, nawet jeśli seks bez miłości nie oznacza przygody na jedną noc ( związek „friends with benefits” zakłada nawet głęboką emocjonalną więź między partnerami).
Seks z osobą, której nie kochamy wymaga od nas szczerości względem tego kogoś. Partner powinien zgadzać się na taką formę współżycia – to oszczędzi obu stronom rozczarowań. Wbrew obiegowym opiniom – nie tylko mężczyźni potrzebują czasem wytchnienia od emocjonalnych problemów, uprawiając seks bez zobowiązań. Zdarza się to również kobietom. Seks jest zdrowy i stanowi jeden z warunków zachowania higieny psychicznej w codziennym życiu. Prawdziwa patologia pojawia się wtedy, gdy seks wynika z obowiązku. Decyzja o współżyciu może być dyktowana pożądaniem, miłością, ale nigdy żadnego rodzaju przymusem.