seks bez miłości

Seks po ciąży

Wiele pań obawia się wznowienia współżycia po porodzie. Należy pamiętać o tym, że kluczem jest tutaj przeczekanie okresu połogu. W tym czasie (przez około 6 tygodni) goją się rany krocza, pochwy, a także obkurcza się macica. Po tym okresie warto skontrolować, w jakim stanie są okolice intymne kobiety (warto zrobić to samodzielnie, dotykiem), upewnić się, czy nacięcia bądź pęknięcia nie są bolesne. To bardzo ważne również z psychologicznego punktu widzenia – aby nie dopuścić do powstania traumy związanej ze zbliżeniem. Konsultacja z ginekologiem jest dobrym pomysłem.

Trzymać się właściwych zasad.

Zwłaszcza, jeśli krocze było podczas porodu nacinane. Nie można bowiem dopuścić do uszkodzenia rany w tych okolicach (konieczne jest odczekanie, aż ulegnie całkowitemu zagojeniu), łatwo o zakażenie wstępujące jamy macicy, które jest groźne zarówno dla zdrowia jak i życia kobiety.
Jeśli nie ma jednak przeciwwskazań do wznowienia współżycia warto pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim – seks nigdy nie powinien wynikać z nacisków jednego z partnerów. Brak ochoty na współżycie po porodzie nie jest niczym nienormalnym – na ogół świeżo upieczona mama jest wyczerpana obowiązkami związanymi z noworodkiem, musi oswoić się ze zmianami, jakie zaszły w jej ciele – skórą, która traci nieco na elastyczności, uczuciem suchości (a często także nadmiernego „luzu”) w pochwie… Podejmując współżycie na nowo nie należy zapominać o antykoncepcji.

Niepłodność laktacyjna.

Wbrew mitom – karmienie piersią wcale ciąży nie zapobiega (mimo braku miesiączki u niektórych pań). Niepłodność laktacyjna zdarza się tylko u części kobiet. Bezpieczniej jest więc stosować antykoncepcyjne metody – mechaniczne (jak prezerwatywy, kapturki czy błony dopochwowe), oraz chemiczne (globulki i żele dopochwowe). Lepiej zrezygnować z antykoncepcji hormonalnej – wchłania się ona bowiem do krwioobiegu i może mieć różny wpływ na procesy laktacyjne.