kosmetyki dla niemowląt

Sucha skóra u dziecka? Pożegnaj ten problem!

Każda matka dba, jak tylko najlepiej może, o swoje upragnione, nowo narodzone dziecko. W pierwszych miesiącach życia potrzebuje ono szczególnej uwagi, troski i pielęgnacji. Chroniąc swoje niemowlę żadna matka nie powinna zapominać o główce – najczulszej części ciała, która zaraz po urodzeniu jest jeszcze bardzo miękka i podatna na różnego rodzaju deformacje, a także o skórze dziecka – ta, zmieniając swoje otoczenie (do tej pory były nim wody płodowe) może również źle reagować na czynniki zewnętrzne.

Sucha skóra u niemowlaka – jak sobie z nią radzić?

O skórę dziecka powinno się dbać ze szczególną troską. Musi być nawilżona i gładka. Nie bez powodu mówi się: „gładki jak pupa niemowlęcia”. Niestety, często rodzice muszą radzić sobie z problemem suchej skóry u swojego dziecka. Jak to się dzieje, że skóra tak szybko się wysusza? Najpierw należałoby sprawdzić wilgotność powietrza w pomieszczeniu, w którym najczęściej przebywa niemowlę. Suche powietrze odwilża nawet najgłębszą warstwę skóry malucha. W sklepach można kupić oczywiście nawilżacze powietrza. Dla dzieci najlepsze są nawilżacze parowe. Są droższe, ale dużo bezpieczniejsze. Aby zwiększyć wilgoć powietrza można również położyć mokre ręczniki na rozgrzany kaloryfer – schnąc, będą uwalniały wilgoć.

Aby sucha Twojego dziecka pozostawała nawilżona musisz dbać również o prawidłową pielęgnację podczas kąpieli. Przede wszystkim musisz pamiętać, że kąpiele nie powinny trwać dłużej niż 20 minut, a woda nie powinna być bardzo ciepła. Oczywiście warto zadbać o odpowiednie kosmetyki dla niemowląt. Pamiętajmy, że nasza skóra nie jest taka sama, jak skóra niemowlęcia, zatem nie myjemy dziecka tym samym płynem do kąpieli, którego sami używamy. I rezygnujemy ze zwykłego mydła – ono mocno wysusza skórę! Warto dobrać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji przeznaczone dla niemowlaków i przypilnować, aby były hipoalergiczne, nie podrażniały skóry i nie zawierały alkoholu.

Czego użyć po kąpieli?

Na pewno nie oliwki! Teraz pewnie czytasz to i otwierasz oczy szeroko ze zdumienia. Ale to prawda – gruba warstwa oliwki mocno wysusza skórę. Nie stosuje się jej do nawilżania, a raczej po to, aby maluch się nie odparzał, albo nie miał potówek. Można też stosować oliwkę do masażu. A do nawilżenia skóry po kąpieli najlepsze są kremy. Polecany krem dla niemowląt to kojący krem na dobranoc Johnson’s Baby bedtime. To nie tylko krem, który zapewni gładkość i odpowiednie nawilżenie skóry malucha, ale również, dzięki swoim kojącym właściwościom sprawi, że będzie spał dłużej, lepiej i spokojniej. Warto zajrzeć na stronę: https://www.johnsonsbaby.com.pl/produkty/johnsons-bedtime-krem-na-dobranoc i lepiej zapoznać się z tym kosmetykiem do pielęgnacji skóry.

Jak jeszcze zadbać o skórę dziecka?

Pierz jego ubranka w specjalnych proszkach dla niemowląt. Latem – osłaniaj skórę przed słońcem, a jeśli już będzie wystawiona na jego promienie, koniecznie musi być posmarowana kremem ochronnym z wysokim filtrem. Suchość skóry pogłębia również domowy kurz, a zatem częstsze porządki na pewno dziecku nie zaszkodzą.

Tekst partnera