toksyczne

Toksyczne związki – dlaczego w nich tkwimy?

Trudna miłość, wieczne kłótnie i problemy mogą świadczyć o niezdrowej relacji. Toksyczne związki – dlaczego w nich tkwimy?

Większość z nas marzy o pięknej miłości na całe życie. Snujemy plany na temat uczucia i drugiej osoby. Nasz wymarzony partner może w rzeczywistości różnić się od ideału a nie każdy związek jest idealny jak z bajki. Spotykamy partnera, zakochujemy się i wszystko jet kolorowe, ale do czasu. Problemy pojawiają się, gdy nasza miłość staje się chorobą, a związek zaczyna nas wyniszczać.

Toksyczne związki – dlaczego w nich tkwimy?

Pragniemy miłości i bliskości drugiej osoby tak bardzo, że często zostajemy zaślepieni. Druga osoba może niszczyć nas nie tylko fizycznie ale także psychicznie. Gdy uwaga skupia się tylko na jednej osobie, tkwimy w związku jak w złotej klatce. Często boimy się samotności, odrzucenia i dlatego nie zrywamy takiej znajomości. Czasem chcemy uciec jak najdalej się da, ale coś wciąż nas zatrzymuje. Nieodłącznym elementem toksycznych związków jest zazdrość. To uczucie sprawia, ze stajemy się podejrzliwi na każdym kroku. Miłość może przerodzić się w obsesję, a stąd niedaleka droga do obłędu. Jesteśmy w stanie zrobić dla ukochanej osobie wszystko, chcemy chronić ją przed całym światem, tym samym przytłaczając ją swoją osobą i emocjami. Spojrzenie obcej osoby na ulicy staje się powodem wielkich kłótni. Toksyczny związek opiera się na niezdrowej relacji. Łatwo ulegamy, ponieważ pragniemy uwagi drugiego człowieka.

Stop toksycznej miłościmilosc

Toksyczny związek nie jest dobry dla nikogo. W zdrowej i wartościowej relacji jesteśmy pełni energii i pozytywnych emocji. Toksyczna miłość często sprawia, że popadamy w różnego rodzaju nałogi takie jak alkohol czy narkotyki. Złość i frustracja mogą prowadzić do przemocy, która często pojawia się w takich relacjach. Najlepszym rozwiązaniem jest rozstanie. Nieszczęśliwa miłość spowoduje, że nasza rodzina też będzie nieszczęśliwa. Często dopiero z nowym partnerem zauważamy, że poprzedni związek powodował same szkody. Destrukcyjna miłość może zakończyć się tragicznie. Lepiej więc zastanowić się nad niszczącą nas relacją.

Nie o takiej miłości marzymy i nie na taką czekamy. Toksyczny związek to pułapka, z której należy jak najszybciej się wydostać. W innym razie, możemy żałować do końca życia, że daliśmy się wciągnąć w tę grę.