toksyczny związek

Udany seks czyli jaki?

Prowadzenie satysfakcjonującego życia seksualnego ma wpływ nie tylko na relacje z partnerem. Dzięki osiąganiu satysfakcji na polu erotycznym lepiej funkcjonuje także nasz organizm – tak w sferze fizycznej jak i psychicznej. W końcu uprawianie seksu sprawia, że rozładowujemy napięcie, korzystnie oddziałujemy na układ krwionośny, oddechowy czy mięśniowy. Komórki szybciej ulegają dotlenieniu, a kalorie – spaleniu (choć pogląd głoszący jakoby seks mógł zastąpić sport należy włożyć między bajki). Udany seks to przede wszystkim taki, który odpowiada naszym potrzebom (oraz potrzebom partnera). Można więc powiedzieć, iż jest wynikiem kompromisu, który prowadzi do dopasowania seksualnego.

Działanie odprężające seksu.
Odkrywanie ciała drugiej osoby, sprawianie jej przyjemności, a także otrzymywanie jej – zbliża nie tylko fizyczne, ale i emocjonalnie. Seks może mieć działanie odprężające, ale także pobudzać. Stanowi również doskonały sposób na wyzwolenie endorfin – hormonów szczęścia. Podczas współżycia istotne są zarówno bodźce dotykowe jak i wzrokowe. Nie należy jednak za barierą wstydu ukrywać swoich pragnień. Kluczem do udanego seksu jest bowiem porozumienia i rozmowa. Nie warto myśleć o sobie negatywnie – kompleksy mogą bowiem pogrążyć niejedną szczęśliwą chwilę w otchłani rozpaczy. Warto natomiast starać się wyglądać dobrze dla partnera, dbać o siebie (dzięki czemu wzrośnie nie tylko poczucie własnej atrakcyjności, ale także ochota na seks).

Jaki seks jest udany.

Nie ma sensu formułować uniwersalnych zasad, jaki seks jest udany, o której porze dnia czy nocy, z jak długą grą wstępną. Bez sensu jest też poszukiwanie wielokrotnych orgazmów, za wszelką cenę. Seks to nie tylko gimnastyka dwojga nagich ludzi. To ich zespolenie duchowe i emocjonalne. Stąd – istotny wpływ na jakość zbliżenia mają nasze codzienne problemy, napięcie w jakim funkcjonujemy. Aby nie ucierpiała sfera seksualna warto zachować swoistą higienę psychiczną, oddzielić życie zawodowe od prywatnego oraz zabrać o swoją kondycję – w każdym wymiarze.