zaborczy-partner

Zaborczy partner – jak nie dać się stłamsić?

Związek powinien charakteryzować się partnerską i zdrową relacją. Czasami jedna ze stron może być zbyt dominująca. Zaborczy partner może okazać się problemem. Jak nie dać się stłamsić?

W toksycznym związku

Niezdrowa relacja między partnerami nie wróży nic dobrego. Toksyczne związki pojawiają się nie tylko na ekranach kin czy na stronach powieści. W realnym życiu również zdarzają się sytuacje, gdzie miłość jest zupełni inaczej definiowana. W toksycznym związku cierpią dwie osoby. Nawzajem wyniszczają uczucia, które je łączą. Choć jedna z nich może być bardziej agresywna czy silniejsza psychicznie, wina często leży po dwóch stronach, ponieważ będąc w relacji godzimy się na nią. Koniec takiej znajomości może być tragiczny, a wyplątać się z uczucia nie jest łatwo. Problem staje się poważny, kiedy w grę wchodzi zaborczość i agresja.

Zaborczy partner – jak nie dać się stłamsić?

milosc

Z reguły to mężczyźni przeważają nad kobietami w kwestii psychologicznej. Potrafią osaczyć kobiety i dobrze nimi manipulować. Zazdrość to naturalne uczucie, które pojawia się w związku, ale problem pojawia się, gdy staje się wręcz chorobliwa. Rozwiązaniem może być rozmowa. Nikt nie lubi być kontrolowany na każdym kroku, więc partner powinien zrozumieć nasze uczucia. Jeśli rozmowy nie przyniosą efektu warto namówić ukochaną osobę do wizyty u psychologa. Terapia może skutecznie rozwiązać problem zaborczych zachowań i oczyścić atmosferę w związku. Negatywne emocje mogą zabić nawet największe uczucia, dlatego nie można pozwolić na złe traktowanie drugiej osoby. Gdy związek jest ciągłym źródłem cierpienia nie warto dalej brnąć w taką relację. Najlepiej zwyczajnie ją zakończyć. Taka decyzja nie jest łatwa, szczególnie jeśli darzymy osobę wyjątkowym uczuciem. Nie będziemy szczęśliwi z zaborczym partnerem, a przecież miłość i związek powinien się na tym właśnie opierać. Zaborcza miłość ogranicza i nie pozwala rozwinąć skrzydeł. U boku takiej osoby utkwimy w martwym punkcie, bez szans na dalszy rozwój swojego potencjału.

Uwolnienie się od zaborczego partnera to jak odzyskanie wolności. Pamiętajmy, że miłość tak także wsparcie i szacunek. Kierujmy się pozytywnymi emocjami i takich też szukajmy u innych.

Katarzyna Antos